Σύμφωνα με την έκθεση αυτή «το προϊόν της ελληνικής οικονομίας θα σταθεροποιηθεί φέτος στο περυσινό επίπεδό του, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσης του». Στην «τάση αποκατάστασης της ισορροπίας των δίδυμων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας» (σ.σ. δημοσιονομικό έλλειμμα, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) μίλησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας.
ΙΟΒΕ: Δεν αποκλείεται νέα μικρή ύφεση το 2014
Παρά το γεγονός ότι «η εικόνα της Ελλάδας και του κόσμου βελτιώνεται, απουσιάζει ακόμα μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία» της χώρας, επισήμανε ο κ. Βέττας. Ο ίδιος επισήμανε πως «η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα» και πως είναι «δύσκολο να διατηρηθεί χωρίς ανάπτυξη» . «Ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα (σ.σ. του πρωτογενούς πλεονάσματος) έχει αξία από τη σκοπιά της σηματοδότησης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.
Παράλληλα ο κ. Βέττας στάθηκε ενάντια σε μία «μονομερή μείωση του χρέους». Αυτή η μείωση πρέπει να γίνει στα πλαίσια μιας «συμφωνίας» και στα πλαίσια της «εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης». Για να γίνει αυτό, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, χρειάζονται «συμβόλαια μεταρρυθμίσεων» μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και όχι νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που αναφέρθηκε και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τόνισε ο ίδιος «Από πολλές απόψεις», είπε ο κ. Βέττας, «το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό».
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική πορεία της Ελλάδας προέρχεται από ενδεχόμενη «όξυνση της πολιτικής ομαλότητας» τόσο ενόψει όσο και κατόπιν των ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάνω από όλα είναι η «συναίνεση» εκείνο το στοιχείο το οποίο λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πέρα από την «αξιοπιστία» επισήμανε ο κ. Βέττας.
Από την πλευρά το διευθυντής ερευνών του ΙΟΒΕ, κ. ?γγελος Τσακανίκας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μία στασιμότητα στην άνοδο των οικονομικών προσδοκιών από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα.
Πηγή: CAPITAL.GR